Helderse Volksuniversiteit

Mens, samenleving en natuur

Sterrenkunde (MM18008)

Sterrenkunde (MM18008)

De oneindigheid, de onmetelijke afstanden, sterrenstelsels en donkere materie. Het heelal fascineert. Leden van de vereniging Zenit geven er een cursus over. Dat doen ze op de Cees Buining Sterrenwacht in Julianadorp (foto) Het gaat om zes avonden, aangevuld met een zevende avond waarop we met telescopen een aantal interessante hemelobjecten gaan observeren. De cursus Sterrenkunde staat open voor iedereen en voorkennis is niet vereist.

Onze kennis over het heelal wordt in rap tempo uitgebreid door de missies naar andere hemellichamen en door de ontwikkeling en inzet van zeer fijngevoelige meetapparatuur. De stroom van nieuwe resultaten wordt vaak breed uitgemeten in de media, zoals de ontdekking van planeten bij andere sterren, de ontdekking van zwarte gaten in ons melkwegstelsel, nieuwe bevindingen over de uitdijing van het heelal en over de levensloop van sterren, de betekenis van de zonneactiviteit voor het klimaat op aarde, de speculaties over het bestaan van leven op andere planeten, etc.
De Cursus Sterrenkunde biedt een basis om deze berichtgeving in het brede perspectief van de moderne sterrenkunde te plaatsen. Tevens willen wij met de cursus bereiken dat de deelnemers een fascinatie zullen ontwikkelen voor de schoonheid en grootsheid van het heelal. Een breed scala van onderwerpen zal de revue passeren. Een kleine greep hieruit: Tijdmeting en afstandsbepaling; de werking van telescopen; ons zonnestelsel met de Zon als centrale ster en zijn planeten, manen, planetoïden en kometen; maans- en zonsverduisteringen; de invloed van Zon en Maan op de getijdenbewegingen op Aarde; kernfusieprocessen in de Zon. Verder de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van ons zonnestelsel; de levensloop van sterren en de structuur van ons melkwegstelsel en de uitdijing van ons heelal.
Ook wordt duidelijk gemaakt wat je zoal op een heldere avond met het blote oog kunt zien aan de sterrenhemel. Verder worden de deelnemers wegwijs gemaakt op Internet waar zeer veel interessante en actuele informatie is te vinden op sterrenkundig gebied.

Voor inschrijven: zie het cursusschema hieronder en het digitale inschrijfformulier daar weer onder.


Overzicht Cursus

Cursus Sterrenkunde
Docenten Leden vereniging Zenit Cursuscode MM18008
Dag/tijd/frequentie Woensdag, 20.00 – 22.00 uur, 1x per week Aantal lessen 7 van circa 2 uur
Startdatum Woensdag 6 feb. 2019 Locatie: Cees Buining sterrenwacht, Noorderhaven,  Perenhout  12 1787 RE Julianadorp
Lesgeld HVU Prijs € 75,00
Boeken Cursusboek Sterrenkunde, draaibare sterrenkaart en de gids Sterren en Planeten, uitgereikt bij aanvang van de cursus. Prijs € 30,00

Te betalen aan docent bij aanvang van de cursus.

Bijzonderheden De 6 lesavonden zijn op woensdag, de zevende avond wordt in overleg vastgesteld omdat we hiervoor afhankelijk zijn van het weer.

De sluitingsdatum voor inschrijving voor deze cursus is woensdag 30 januari 2019. Dit in verband met de aanschaf van boeken en het drukken van lesmateriaal.

 

- Eventuele wijzigingen voorbehouden.

Inschrijven?